Çerez Örnek

AYIN KİTABI YAZIM KURALLARI

 

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

YAYIN KOMİSYONU BAŞKANLIĞI

AYIN KİTABI ÖZELLİKLERİ VE YAZIM KURALLARI

 

  1. Ayın Kitabı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinin bir yayınıdır. Tıbbın her türlü alanına ilişkin bir konuyu işler. Yayınlanma düzeni Fakülte Yayın Alt Komisyonunca belirlenir ve Rektörlük Yayın Komisyonu oluru ile yürürlüğe girer.
  2. Ayın Kitabı bir hastalık veya belirli bir konuyu içerir. Birbirini izleyen kitaplar biçiminde konular ayrılamaz. Konular pratisyen/uzman/uzmanlık öğrencisi hekim ve öğrencilere uygun nitelikte olmalı ve en yeni bilgileri içermelidir. Güncel olmayan, nadir görülebilen veya fazlasıyla detaylı konular ayın kitabı konusu olarak seçilmemelidir. Bölümler o alanın uzmanları tarafından yazılmalıdır.
  3. Her Ayın Kitabı’nın bir editörü vardır. Bir kitapta en az üç yazar bulunması zorunludur. Editör de yazarlar arasında yer alabilir. Her bölüm bir yazar tarafından işlenmeli, mümkün olduğunca yazarın kendi deneyimleri eklenmelidir. Yazarlar farklı fakültelerden akademisyenler de olabilir.
  4. Eserin bilimsel doğruluğu ve geçerliliği başta olmak üzere tüm içeriğinden editör ve yazarlar sorumludur.
  5. Editör seçtiği ayın kitabı konusunu, kitabın kapsamını ve yazarlarını belirleyerek Fakülte Yayın Alt Kurulu’na başvurur. Onay alındıktan sonra konunun 6 ay içinde yazılı hale getirilerek, metin ve varsa şekilleriyle Yayın Alt Komisyonuna elektronik dosya olarak teslim edilmesi gerekir. Yayın Alt Komisyonu kitabı yazım kuralları çerçevesinde şekilsel olarak inceler, gerekli görülen değişiklikleri kitap editörüne iletir ve yayımlanma sırasını belirleyerek, yayın kararı için Rektörlük Yayın Komisyonu Başkanlığına iletir. Editöre tanınan süre içinde yapılmayan değişiklikler için başvurunun yenilenmesi gerekir.
  6. Kitabın editör/yazarlarına herhangi bir ödeme yapılmaz. Eser sahipleri (editör ve yazarlar) Ege Üniversitesi Yayın Sözleşme formunu doldurup, ıslak imzalı olarak Tıp Fakültesi Yayın Bürosuna teslim etmelidir. Bu sözleşme ile eserin tüm haklarını Ege Üniversitesi Yayın Komisyonuna devretmiş olacaklardır.
  7. Fakültemize ait periyodik yayınlar arasında yer alan Ayın Kitapları e-kitap olarak yayınlanacak, yazarlara basılı kitap verilmeyecektir. Kitabın basılı olarak yayımlanması isteniyorsa, bu talebin E. Ü. Yayın Komisyonu Başkanlığına yazılı olarak bildirilmesi ve onayın alınmasını takiben, tüm masraflarının editör ve/veya yazarlar tarafından karşılanması ile kitabın istenilen bir matbaada basılabilmesi mümkün olacaktır.

YAZIM KURALLARI

  1. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi “Ayın Kitabı” olarak basılacak eserler aşağıdaki kurallara uygun olarak hazırlanmalıdır. Başvuru dosyasında kitap metni ve resim/şekiller ayrı dosyalar halinde bulunmalıdır. Metin içeriği başlık sayfası, ana metin, kaynaklar, tablolar ve şekil altı yazıları bölümlerinden oluşmalıdır.
    1.  Başlık sayfası: Kitabın adı, editör ve tüm yazarların adı–soyadı, unvanı, çalıştıkları kurum, telefon numaraları ve elektronik posta adresleri yazılmalıdır.
    2. İçindekiler sayfası: Kitap içindeki bölüm başlıkları yazarların isimleri ile belirtilmelidir.
    3.  Ana metin: Microsoft Office Word programı ile Arial yazı tipinde, metin yazıları 9 punto, dipnotlar, kaynaklar ve benzeri yazılar aynı karakterde 8 punto ve bir buçuk satır aralıklı olarak yazmalıdır. Ana başlıklar büyük harflerle, 10 punto ve koyu, alt başlıklar küçük harflerle koyu olarak yazılır ve alt başlıklar 1.1, 1.2, 2.1 şeklinde sıralanır. Ana başlıklarla bir üst satır arasında iki satır boşluk bırakılır. Ana başlıktan sonra yazı bir satır boşluk bırakılarak devam eder.
    4. Kaynaklar: Kaynakların tümü metin içinde geçiş sırasına göre yuvarlak parantez içinde numaralanarak belirtilmeli ve kaynaklar listesinde yer almalıdır. Ayın kitabını oluşturan bölümlere ait kaynaklar listesi her bölümün sonunda verilmelidir.

Dergi isimlerindeki kısaltmalar Index Medicus’a göre yapılmalı, kısaltılmış yazar ve dergi adlarından sonra nokta olmamalıdır. Yazar sayısı dört veya daha az olan kaynaklarda tüm yazarların adı yazılmalı, beş veya daha fazla olan kaynaklarda ise ilk üç yazar adından sonra ‘’ve ark./ et al.’’ şeklinde kısaltma yapılmalıdır.

Kaynak yazımına örnekler:

              (1)   Dergideki yazı kaynağı için:

              Raffel C. Molecular biology of pediatric gliomas. J Neuro Oncol 1996; 28: 121-8.

              (2)   Kitap içinde değişik yazarlar tarafından yazılmış ayrı bölümler için:

              Reed RJ. Neoplasms of skin. In: Silveberg SG, ed. Principles and Practice of Surgical Pathology. 2nd edition,  New York; Churchill Livingstone,1990;193-254.

              (3)   Tümü tek yazar tarafından veya yazarlarca ortak yazılmış kitaptan alınan yazı kaynağı için:

              Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji. İzmir, Bilgehan Basımevi,1986; 137-40.

              İnternetten alınan kaynaklar varsa yazar adı, sitenin adı ve adresi ile kaynağın alındığı tarih belirtilmelidir: American Association for Clinical Chemistry, AACC continuing education.

              http//aac.org/services/default.stm (12 Kasım 1998).

  1.  Şekil, resim ve tablolar: Şekil ve resimler numaralandırılmış ve bölüm adı verilmiş olarak metinden ayrı jpeg veya gif dosyası olarak gönderilmelidir. Şekil, resim ve tablolara ait açıklayıcı bilgiler ise metnin sonunda, kaynaklar bölümünü takiben, şekil/tablo numaraları ve başlıkları belirtilerek yazılmalıdır. Gerektiğinde tabloların altında açıklayıcı bilgi verilebilir (istatistik değer, kısaltmalar vb.). Yazıya ait tablo, şekil ve resimlere metin içinde geçiş sırasına göre sıra numarası (Tablo-1, Şekil-2 gibi) verilmelidir.

Şayet kitapta hasta bilgilerine, görüntülerine yer verilecek ise hastadan kişisel verilerin kullanımına yönelik onam formu alınmış olmalıdır. Fotoğraflarda kişi kimliğini belli edebilecek ögeler gizlenmelidir.

  1. Ayın kitabına ait ana metin, belirtilen yazım kurallarına uygun olarak, kaynaklar dâhil 200 sayfayı geçmemelidir.
  2. Yukarıdaki kurallara uygun olarak hazırlanan metin ve resim/şekil dosyalarını içeren elektronik dosya başvuru dilekçesi ile birlikte Tıp Fakültesi Yayın Bürosuna e-posta (egetipyayinaltkomisyonu@med.ege.edu.tr) veya taşınabilir bellek ile ulaştırılmalıdır.

 

 

     


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ