Çerez Örnek

HALK KİTABI YAZIM KURALLARI

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

YAYIN KOMİSYONU BAŞKANLIĞI

HALK KİTABI ÖZELLİKLERİ VE YAZIM KURALLARI

 

  1. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Kitaplarının basılmasını ve yayımlanmasını destekler. Yayımlanma düzeni Fakülte Yayın Alt Komisyonu tarafından belirlenir ve E.Ü. Rektörlük Yayın Komisyonunun oluru ile yürürlüğe girer.
  2. Halk kitaplarının konuları, sağlıkla ilgili güncel ve sık karşılaşılan sorunları ortaya koyan, toplumu bilgilendirmeyi hedefleyen nitelikte olmalıdır.
  3. Halk kitapları işlenen konuya göre, o konunun uzmanları tarafından yazılmalıdır. Bir halk kitabı en az iki yazarlı olmalıdır. Multidisipliner konular için ilgili birimlerin katılımı istenir. 
  4. Kitabın içeriği halkın anlayabileceği dilde, tıbbi terimler sadeleştirilerek hazırlanmalıdır.
  5. Hazırlanan veya hazırlanmak istenen kitap/kitapların değerlendirilmesi için editörü tarafından yazılmış bir dilekçe ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayın Bürosuna başvurulmalıdır.
  6. Başvurusu yapılan kitap geliş tarihine göre ilk yapılan Yayın Alt Komisyonu toplantısında değerlendirmeye alınır. Yayımlanmaya değer bulunan başvurular yazım kuralları ve içerik açısından aynı komisyonca incelenir.
  7. Basım ve yayımı kabul edilen kitaplarda kapak sayfasına Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi logosu konulur ve alt satırda “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi yayınıdır” ibaresi yer alır.
  8. Kitabın tamamı ya da hiçbir bölümü Ege Üniversitesi Yayın Komisyonunun yazılı izni olmadan elektronik, optik, mekanik ya da diğer yollarla kaydedilemez, basılamaz, çoğaltılamaz. Ancak kaynak olarak gösterilebilir.
  9. Kitabın editör/yazarlarına herhangi bir ödeme yapılmaz, 10’ar adet kitap ücretsiz olarak verilir. Eser sahipleri (editör ve yazarlar) Ege Üniversitesi Yayın Sözleşme Formunu doldurup, ıslak imzalı olarak E.Ü. Tıp Fakültesi Yayın Bürosuna teslim etmelidir. Bu sözleşme ile eserin tüm haklarını Ege Üniversitesi Yayın Komisyonuna devretmiş olacaklardır.
  10. Söz konusu Halk Kitabı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayın Bürosunda ve Ege Üniversitesinin uygun gördüğü bir şekilde satışa sunulur.

YAZIM KURALLARI

  1. Başvurusu yapılan kitapta editör tarafından hazırlanan giriş bölümü (en az bir sayfa) ve arka kapak yazısı olmalıdır. Yazarların kitapta yer almasını istedikleri şekilde kısa özgeçmişleri gönderilmelidir. Arka kapakta yer alacak olan kitap editörünün fotoğrafı dosyaya eklenmelidir.
  2. Halk kitapları yazım kuralları aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır:
    1. Başlık sayfası: Kitabın adı, editör ve tüm yazarların adı–soyadı, unvanı, çalıştıkları kurum, telefon numaraları ve elektronik posta adresleri yazılmalıdır.
    2.  İçindekiler sayfası: Kitap içindeki bölüm başlıkları yazarların isimleri ile belirtilmelidir.
    3.  Ana metin: Microsoft Office Word programı ile Arial yazı tipinde, metin yazıları 9 punto, dipnotlar, kaynaklar ve benzeri yazılar aynı karakterde 8 punto ve bir buçuk satır aralıklı olarak yazmalıdır. Ana başlıklar büyük harflerle, 10 punto ve koyu, alt başlıklar küçük harflerle koyu olarak yazılır ve alt başlıklar 1.1, 1.2, 2.1 şeklinde sıralanır. Ana başlıklarla bir üst satır arasında iki satır boşluk bırakılır. Ana başlıktan sonra yazı bir satır boşluk bırakılarak devam eder.
    4.  Kaynaklar: Kaynakların tümü metin içinde geçiş sırasına göre yuvarlak parantez içinde numaralanarak belirtilmeli ve kaynaklar listesinde yer almalıdır. Kitabı oluşturan bölümlere ait kaynaklar listesi her bölümün sonunda yer almalıdır.

Dergi isimlerindeki kısaltmalar Index Medicus’a göre yapılmalı, kısaltılmış yazar ve dergi adlarından sonra nokta olmamalıdır. Yazar sayısı dört veya daha az olan kaynaklarda tüm yazarların adı yazılmalı, beş veya daha fazla olan kaynaklarda ise ilk üç yazar adından sonra ‘’ve ark./ et al.’’ şeklinde kısaltma yapılmalıdır.

Kaynak yazımına örnekler:

              (1)   Dergideki yazı kaynağı için:

              Raffel C. Molecular biology of pediatric gliomas. J Neuro Oncol 1996; 28: 121-8.

              (2)   Kitap içinde değişik yazarlar tarafından yazılmış ayrı bölümler için:

              Reed RJ. Neoplasms of skin. In: Silveberg SG, ed. Principles and Practice of Surgical Pathology. 2nd edition,  New York; Churchill Livingstone,1990;193-254.

              (3)   Tümü tek yazar tarafından veya yazarlarca ortak yazılmış kitaptan alınan yazı kaynağı için:

              Bilgehan H. Klinik Mikrobiyoloji. İzmir, Bilgehan Basımevi,1986; 137-40.

              İnternetten alınan kaynaklar varsa yazar adı, sitenin adı ve adresi ile kaynağın alındığı tarih belirtilmelidir: American Association for Clinical Chemistry, AACC continuing education.

              http//aac.org/services/default.stm (12 Kasım 1998).

  1.  Şekil, resim ve tablolar: Şekil ve resimler numaralandırılmış ve bölüm adı verilmiş olarak metinden ayrı jpeg veya gif dosyası olarak gönderilmelidir. Şekil, resim ve tablolara ait açıklayıcı bilgiler ise metnin sonunda, kaynaklar bölümünü takiben, şekil/tablo numaraları ve başlıkları belirtilerek yazılmalıdır. Gerektiğinde tabloların altında açıklayıcı bilgi verilebilir (istatistik değer, kısaltmalar vb.). Yazıya ait tablo, şekil ve resimlere metin içinde geçiş sırasına göre sıra numarası (Tablo-1, Şekil-2 gibi) verilmelidir.

Kullanılacak tablo, grafik, resim, vb. materyallerde telif haklarına özen gösterilmelidir. Bu konuda yazar yayın alt kuruluna teminat vermelidir. Şayet kitapta hasta bilgilerine, görüntülerine yer verilecek ise hastadan kişisel verilerin kullanımına yönelik onam formu alınmış olmalıdır. Fotoğraflarda kişi kimliğini belli edebilecek ögeler gizlenmelidir.

 

  1. Yukarıdaki kurallara uygun olarak hazırlanan metin ve resim/şekil dosyalarını içeren elektronik dosya, başvuru dilekçesi ile birlikte Tıp Fakültesi Yayın Bürosuna e-posta (egetipyayinaltkomisyonu@med.ege.edu.tr) veya taşınabilir bellek ile ulaştırılmalıdır.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ